SMP: Barnens idrottande en fråga för plånboken

2018-10-22 14:05
Nedan kan du läsa SMP:s artikel: Barnens idrottande en fråga för plånboken
  • Uppdaterad: 2018-10-22 13:31

Skolornas hösttermin är i full gång och med den kommer också idrottsföreningarnas avgiftstalonger. Forskare på Linnéuniversitetet anser att idrott för barn har blivit en klassfråga. Smålandsposten har tittat närmare på vad tio populära ungdomsidrotter kostar per år.

Att idrotta handlar inte bara om hälsa. Det handlar också om att vara delaktig och att få kompisar. Men att ha ett eller flera barn som idrottar, ibland i flera föreningar, kan handla om femsiffriga belopp under ett år. Dessutom tillkommer föräldraengagemanget i form av tid. Kravet på föräldrarna ser olika ut beroende på idrott och förening.

– Idrott har definitivt blivit en klassfråga. Det finns en överrepresentation av föräldrar med akademisk utbildning till barn som idrottar. Ofta bor de i villa, har egen idrottsbakgrund och är ekonomiskt stabila, säger Mats Glemne, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Sverige är ett litet idrottsland i världen som hävdar sig väl i stora mästerskap som EM, VM och OS. För några år sedan presenterade Mats Glemne tillsammans med tre kollegor rapporten Vägarna till landslaget. 328 av Sveriges bästa idrottare intervjuades och en av slutsatserna forskarna drog var att utan stöttning tidsmässigt och ekonomiskt hade de alla haft svårt att nå sina mål.

– Vi har bland annat fört resonemang med Svenska tennisförbundet om det går att bli bra i sporten utan ekonomiska muskler och det är tveksamt, säger Mats Glemne.

Foto: Filip Sjöfors
Evelyn Filipsson Uwanuakwa ser till att tränset på Balder sitter rätt. Men att rida en gång i veckan är relativt kostsamt. ”Vi prioriterar Evelyns ridning”, säger mamma Susanne Filipsson.

Den sport som utmärker sig med höga terminsavgifter är ridsporten. Att ha ett eller flera barn som rider tarvar en hyfsad plånbok. Susanne Filipssons dotter Evelyn Filipsson Uwanuakwa rider lektion hos Växjö ridklubb en gång i veckan.

– Vi prioriterar Evelyns ridning. Det är värt pengarna och det är bra att lära sig att hantera djur. Ett av mina äldre barn har också ridit och jag har själv haft häst som ung, säger Susanne Filipsson.

Hon skulle önska att ridsporten generellt uppmärksammades lite mer. Många ungdomar rider och just nu finns flera förebilder att se upp till. I fjol tog Sverige individuellt EM-guld och nyligen VM-silver i laghoppning. Plus att Sverige även är framgångsrikt i flera andra ridsportsgrenar.

– Självklart ska man välja sport efter intresse. I många sporter slås man ut tidigt om man inte är så bra. Fördelen med ridsporten är att man kan rida lektion även om man inte är så duktig, säger Susanne Filipsson.