Ellen och Pascal

och hennes ponny Pascal.

Tävlingsåret 2014
Ellen berättar;
"2014 kommer bli ett år med blandade känslor. Det är sista året för mig och Pascal tillsammans ute på tävlingsbanorna vilket är lite sorgligt samtidigt som det kommer bli ett fantastiskt roligt år eftersom vi är i god form. Vi har aldrig varit bättre än vad vi är nu! Jag ska absolut ta vara på vårat sista år och njuta av varenda sekund.

Vi har kickat igång tävlingssäsongen starkt och gjort många fina resultat hittills. Det var mycket nerver hos både mig och Pascal första tävlingen på året. Vi red en regional FEI klass och en nationell FEI klass där vi slog vårat personbästa i båda klasserna! Fina 69% red vi ihop i den nationella klassen, ett resultat som höjer mitt SM kval från 67,2% till 68,7%! Jag kunde inte fått en bättre start på säsongen och det var en bekräftelse på att vinterträningen fungerat och förbättrat oss. Framförallt stärkte det självförtroendet, man börjar tro på sig själv mer och lägger automatiskt i högre växlar hela tiden för att nå sina mål.

Foto Tilly Fridsén

Vi har startat 7 nationella klasser totalt i år och tagit placering i fem av dem! Vilket är helt otroligt om man jämför mot förra året då vi tog 2 placeringar på hela säsongen! Vi har även hunnit med att starta vår kür och trots flera missar och spöken i ridhuset fick vi ihop 65% och det känns som att vi fått ihop en riktigt bra kür som kommer ge utdelning när vi rider programmet som det ska vara.

Pascal och jag blev även tillfrågade om vi ville rida på Patrik Kittels clinic i Mars. Självklart tackade vi ja och det var en stor ära att få ta del av Patriks knep och samtidigt få visa upp oss för en publik på 300 personer! En mäktig känsla som jag aldrig kommer glömma. Det är otroligt små saker som avgör vem som står som vinnare i slutet av tävlingen och det är lätt att glömma bort hur viktigt det är att grunderna sitter. Det var ett av budskapen som jag har tagit efter i min ridning och som har gett resultat när vi tävlar.

Nu blickar vi framåt mot kommande tävlingar för att göra oss redo för SM 2014!"

ARKIV:
Här kan du läsa mer om vad ekipaget har gjort tidigare.

Påskhelgen 2013 tillbringade Ellen med sin ponny Pascal på en 4-dagarstävling i dressyr: Öresundsspelen i Malmö. De tävlade i flera klasser, bl.a. Lagtävlansprogrammet och Mästerskapsprogrammet, kategori D. Ett av dessa program kan ni se här: http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_227/ImageVaultHandler.aspx

Tävlingarna gick bra, i en klass är de endast 0,5 % ifrån SM-kvalsgränsen - fastän Pascal är lite spänd de första dagarna – de där domarna ser ju hemskt ruskiga ut!

Men vi tar allt från början:
Ellen är 17 år och har ridit i 13 av dom. Pascal är 7 år, han är en New­-Forestponny med färgen ”svettfux” (mörk fux), han är en D-ponny på 142 cm i mankhöjd. Ellen tycker att det bästa med Pascal är att han är rolig att rida varje dag. Vidare har mat har inte varit Pascals huvudintresse, men nu börjar han bli mer av ett matvrak och han äter helst morötter!

Ellen och Pascal har prövat att tävla både dressyr och hoppning ihop sedan familjen köpte honom, precis inriden, vid fyra års ålder. Pascal var då nybörjare när det gällde tävlingar, men Ellen hade tävlat i hoppning tidigare. Deras första tävling tillsammans var en 50 cm clear-round klubbtävling här på VRK. Resultatet var kanske inte det allra bästa, men Pascal var ju bara bäbis!

De riktade slutligen in sig på dressyr, och det gick bättre och bättre. 2012 startade de i ungponny-SM och 6-årschampionatet. Den vinst Ellen är mest stolt över är när de blev Smålandsmästare i ponnydressyr i Nybro i sept 2012. Se: http://www3.ridsport.se/Distriktssajter/Smaland/Tavling/Dressyr/DM/

Nu riktas blickarna mot nästa mål - att kvala in till SM i ponnydressyr som hålls i augusti 2013. Läs mer här: http://www3.ridsport.se/Tavling/Dressyr/TR-Regler/SM-Ponny/

Det roligaste med dressyr säger Ellen, är att kunna få ett så stort djur att göra precis som man vill. Det svåraste med dressyr är att se de små detaljerna och att kunna rätta till de små felen som man ej hittar själv.

På själva framridningen till en tävling så berättar Ellen att hon först rider Pascal i en låg form och mjukar upp honom. Hon rider mycket volter och serpentiner, för att sedan ta upp honom i en högre form och göra några övningar som ingår i det program hon sedan ska rida.

Ellen och Pascal tävlar nästan varje helg och det är vanligt att hon tillbringar runt 3 timmar per dag i stallet och rider cirka 6 timmar av dem i veckan. Detta innebär en del pussel i vardagen och att variera träningen så varken hon eller Pascal tröttnar. Ellen läser första året på Naturvetenskapligt program och planerar och strukturerar upp tiden i stallet efter de tider hon måste plugga. När det gäller Pascal så kör de ofta markarbete för att bygga upp styrkan, ibland tar de bara en runda i skogen.

Till alla som vill utveckla sin ridning ger Ellen tipsen:

•  Kämpa på även om man inte har bästa hästen!
  •  Alla hästar kan bli fina med rätt träning!
  •  Ge inte upp när det är som svårast!

Vi önskar Ellen och Pascal lycka till och hoppas de når sina mål, nu och i framtiden!

Följ Ellen och Pascal här: http://pascal.fridsen.se­

Text: Marie Ingemansson