Information till våra ridande angående den nya pandemilagen

10 JAN 2021 19:20
  • Skapad: 10 JAN 2021 19:20

Den 8 januari beslutade Folkhälsomyndigheten om föreskrifter som ansluter till den så kallade pandemilagen som börjar gälla den 10 januari. Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser. Den som bedriver sådan verksamhet måste bland annat beräkna maxantalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Dessutom måste verksamheten tydligt ange vid entrén hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Vi har därför under gårdagen mätt upp våra stallokaler och nu skyltat hur många som får vistas i olika delar i stallet varför vi ber er att hålla utkik efter dessa och följa begränsningarna.

Med anledning av fredagens regeringsbeslut om en ny pandemilag och tillhörande begränsningsförordning för bland annat sportanläggningar, ser Svenska Ridsportförbundet över hur de nya reglerna påverkar ridsporten. Någon definition av "idrottsanläggningar inomhus" finns ännu inte och Svenska Ridsportförbundet inväntar ytterligare information från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet (RF). På tisdag har RF kallat till möte med idrottsförbunden, efter det kommer mer information. Vi bevakar såklart detta och uppdaterar på vår hemsida och sociala medier löpande.

För att kunna följa den nya föreskriften ber vi er att utöver tidigare regler även beakta följande:

• Det får endast vara en person i stallet för iordningsställande av häst/ponny inför/efter lektion. Rider du med ledare är det ok att vara två på ridbanan men endast en person får vistas i stallet per ponny. Exempelvis gör föräldern iordning ponnyn/hästen medan barnet väntar utanför med annan förälder/vuxen och kan ansluta till lektionen.
  • Då det endast får vara två personer samtidigt i sadelkammaren behöver alla komma färdigklädda till stallet för att minska belastningen på sadelkammaren.
  • Vid hästbyten på ridbanan tar ny ryttare sin häst på hästens högersida. Ryttaren som suttit av (på hästens vänstersida) ska då rengöra utrustningen med varmt vatten och sadelsåpa (tyglar, ovansidan sadel samt stigläder och sadelgjordsstroppar). För detta kommer det att finnas tillgång till svampar, varmt vatten och sadelsåpa på ridbanan. Den som håller hästen och den som putsar ska alltid befinna sig på en varsin sida om hästen.
  • All av- och påklädning av ryttare sker innan och efter lektionerna (i stallet) och inte under lektionstid.
  • Om man behöver hjälp med iordningställande av häst, är det viktigt att lämna gott om utrymme till varandra.

Var rädda om varandra så ses vi och glöm inte att hålla en hästlängds avstånd!

Personalen vid Växjö Ridklubb

Skribent: Sofia Sandberg