Hoppa till sidans innehåll

Funktionsvariation


Utveckling av rid- och stallverksamhet för personer med funktionsnedsättning har länge varit ett önskemål i Växjö kommun. SISU Idrottsutbildarna har sökt och fått pengar till projektet "Rid- och stallverksamhet". Projektet är ett samarbete mellan SISU, OMS-fritid Växjö kommun, Växjö Ridklubb, Växjöortens Fältrittklubb och Theleborgs Ryttarsällskap.

Syftet med projektet är att bereda en aktiv och meningsfulls verksamhet. För att projektet ska lyckas är det viktigt att personal och anhöriga engageras i rid- och stallverksamheten. Projektet erbjuder därför två utbildningar. En för ridskolans personal där de får lära sig olika funktionsnedsättningar och en för personal och anhöriga till de funktionsnedsatta där de får lära sig om ridskolans verksamhet.

Det är inte många som vet att "handikappridning" är ett begrepp med gamla anor. Redan på medeltiden likställdes övningar till häst med massage. Värmen från hästen medverkar till att spända muskler slappnar av. Balans och motorik tränas hela ridpasset genom hästens rörelse. Dessutom tycker många om ridningen och kontakten med djur och allt runt omkring är roligt och spännande.

 

Växjö Ridklubb
Vår förening ska specialisera sig på personer med grava funktionsnedsättningar som är i behov av fysiska hjälpmedel som exempelvis lift. Växjö Ridklubb ligger på fritidsområdet i Araby. Vår ridskola kan erbjuda ridning för både barn och vuxna på ponnier och hästar i alla storlekar som lämpar sig för ryttare med funktionsnedsättning. Lektionerna bedrivs både enskilt och i grupp. Dessutom är det ryttare med olika funktionsnedsättningar som rider i integrerade grupper. Mycket av ridningen läggs i den natursköna omgivningen men även i något av våra två ridhus om vädret kräver det.
Kontaktperson: Anita Moen, 0470-204 01 eller This is a mailto link.

Växjöortens Fältrittklubb
Växjöortens fältrittklubb ska specialisera sig på personer med måttlig utvecklingsstörning och personer med autism dvs. deltagare som behöver mindre stöd och hjälp. Dessutom ska de ha tillgång till färdtjänst då anläggningen ligger i Bergunda en bit utanför Växjö. Ridningen bedrivs i grupp eller enskilt. Beroende på vädret bedrivs lektionerna utomhus eller inomhus i något av de två ridhusen.

 

Theleborgs Ryttarsällskap
Theleborgs Ryttarsällskap ska specialisera sig på personer med lindrig utvecklingstörning och personer med Asperger eller högfungerande autism. Ridskolan tar emot elever som inte behöver så mycket hjälp och stöd. All ridning sker på uteridbanan eller i skogen. Theleborgs Ryttarsällskap erbjuder ridning både i grupp och enskilt.


Uppdaterad: 05 JUN 2018 19:29 Skribent: Webadm.

Behöver du avboka din ridlektion eller boka igenridning? Skicka e-post till This is a mailto link

Vill du börja rida hos oss? Ring vår ridskolechef Sofia Sandberg på tel 0470-204 01 eller maila på adress nedan.

Vill du komma i kontakt med personalen skicka e-post:
Anita Moen
Evelina Hagehed
Sofia Sandberg
This is a mailto link

-------------------------------- 

Swish-nummer

123 452 27 36

Växjö Ridklubb 

-------------------------------- 

Har du information som du vill ska nå våra medlemmar eller har önskemål om information på hemsidan mejla webadmin.
 

 

Vi stödjer VRK:


Logga ICA

 

hookslogo

 

Tandhälsan

länsförsäkringar

Veab

 

 

VISMA

 


 

  

 


    
  

Postadress:
Växjö RK - Ridsport
Araby Gård 1
35260 Växjö

Kontakt:
Tel: 047020401
E-post: stallet@vaxjoridklub...

Se all info