Säkerhet och regler
Ridhusregler
Här kan du läsa om de regler som gällar samtliga banor vid Växjö Ridklubb.
Säkerhet i stallet
Hästar är underbara djur som är till stor glädje för många människor, i alla åldrar. Oavsett vad man använder hästen till är rätt hantering mycket viktig, såväl för hästens som för ryttaren säkerhet.
Ryttarens utrustning
När man börjar rida är en godkänd ridhjälm och rejäla skor det viktigaste. Hjälm kan man låna på ridskolan i början och bra skor är stövlar eller kängor som sitter stadigt och har en ordentlig klack. Klacken kan hindra att man fastnar med foten i stigbygeln. Vi rekommenderar även stålhätta på skorna. Sandaler, gymnastikskor och träskor är inga bra skor att använda i stallet.
Hjälm och säkerhetsväst
Hjälmen ska vara CE-märkt. Var noga med passformen, hjälmen ska sitta stadigt utan att det blir obekvämt. Använd alltid hakbandet knäppt. Byt ut hjälmen om den fått en ordentlig smäll eftersom den då kanske inte ger ett tillräckligt skydd. Även säkerhetsvästen ska vara CE-märkt, kännas bekväm och ha rätt storlek. Bakstycket bör nå till atlaskotan i nacken samt täcka svanskotan. Ta hjälp av kunnig personal i butik. För det bästa skyddet skall västen sitta åt ordentligt, enbart med t-shirt eller tunn skjorta under. Mer kläder kan göra att västen glider. Barn och ungdomar måste använda säkerhetsväst vid hoppning. Har man ingen väst måste man avstå hoppningen.
Köp aldrig hjälm eller säkerhetsväst att växa i!
Klädsel
När du rider ska du använda kroppsnära klädsel och undvika bylsiga jackor och halsdukar. Även under sommaren när det är varmt ska dina axlar vara täckta, rid inte enbart i linne, detta för att skydda huden om du ramlar av. Jackor och långärmade tröjor får inte vara försedda med huva. Ta aldrig på eller av dig kläder när du sitter till häst. Den kan lätt bli skrämd. Långt hår ska alltid vara uppsatt så att det inte är i vägen och skymmer sikten.
Tuggummi
Sitter du till häst ska du inte tugga tuggummi. Det kan fastna i halsen och du får svårt att andas och kan kvävas.
Piercing
Piercing, örhängen eller ringar bör du inte ha när du rider, dessa utgör en olycksrisk. Även i stallet när du arbetar eller sköter om din häst finns det stora risker med att ha smycken på sig. När du hanterar hästens hovar kan ringen fastna i sömnitarna och orsaka skador på fingrarna. Samma sak gäller om du har fingrarna i bettringarna eller järnringarna på grimman när du leder eller håller i hästen
I stallet
Tänk på att stallet är hästarnas hem, därför ska det vara lugn och ro när hästarna står inne.
Respektera hästarnas fritid. Kedjorna är till för att hästarna ska få äta i fred, sitter de för spiltorna får du inte gå in till hästarna. Tala till hästen innan du går in så den inte blir rädd. I stallgångarna finns det en utmärkt mittgång för att gå i. Gå eller stå inte bakom hästarna. Sköt aldrig om en häst i box utan att binda upp den med säkerhetsknut. Bind aldrig upp hästen i bettringarna. Även om hästen brukar stå still kan något oförutsett hända och olyckan är framme. Håll stallgången fri från utrustning och redskap, både häst och människa kan snubbla och fastna. Hästarna i privatstallet tillhör inte klubben, du får därför inte vistas i privatstallet utan tillåtelse.
I hagen
När hästarna är i hagen är de lediga. Hästen är ett flockdjur med flyktinstinkt vilket den kan få utlopp för i hagen, därför får du aldrig gå in i hagen utan tillåtelse från ridlärare. Tänk på att grinden eller slanorna ska öppnas helt och sättas fast i grindstolpen innan du för in hästen i hagen. Om flera hästar ska släppas samtidigt tänk på att ha ett säkerhetsavstånd på tre meter. För in alla hästar i hagen. Stäng grinden, vänd dem mot staketet och släpp samtidigt.
Ledning av häst
Använd alltid grimskaft när du leder hästen i grimma, t.ex. till och från hagen och från spilta till uppbindningsplats. Har hästen träns, t.ex. från stallet till ridbanan, ta ner tyglarna från hästens hals, håll i tyglarna med höger hand under hästens haka och den vänstra en bit från tygeländen. Gå alltid vid hästens vänstra bog.
Vid ridbanan
På läktaren ska det vara lugnt och tyst så att du inte skrämmer hästarna på ridbanan. Smacka inte på läktaren. Om den häst du ska rida redan finns på ridbanan, gå mot hästen framifrån. Gå inte in på ridbanan förrän ridläraren har gett sitt godkännande.
Försäkringsskydd
Som medlem i Växjö Ridklubb omfattas du av en kollektiv olycksfallsförsäkring om det skulle hända något inom ridklubbens verksamhet. I hästarnas försäkring ingår en incidentförsäkring vilken träder in om du blir sparkad, biten eller trampad av en häst och behöver uppsöka sjukvård. Denna gäller även dig som inte är medlem, t.ex. förälder eller kompis som följer med till anläggningen.
Bilister och cyklister
Sakta in i god tid. De flesta hästar är orädda för bilar och cyklar, men det kan ju även hända att hästen blir skrämd av något annat och hoppar till. Lämna betryggande avstånd i sidled när du passerar hästen. Det är extra viktigt vid blött eller halt väglag. Hästar tycker ofta att oljud och skrammel är läskigt så har man last eller släp av något slag bör man vara extra försiktig. Om du står still eller stannar bilen och låter hästen gå förbi, vänta med att gasa eller starta motorn tills det att hästen passerat ordentligt. Ett plötsligt ljud skrämmer ofta mer än ett kontinuerligt. Tryckluftsbromsar eller signalhorn bakom hästen hör till sådant som kan vara förödande. Ge akt på om ryttaren ger tecken till dig som bilförare om att t.ex. sakta in eller stanna. Blända av när du möter hästar i mörker. Detta behöver du som ryttare också tänka på.
Föräldrar
Ridlärarna ansvarar för ditt barn endast under lektionstid, det finns ingen anställd personal för tillsyn på anläggningen. Det är därför viktigt att du som förälder förklarar för ditt barn vilka regler som gäller på anläggningen. Vistas inte i stallet eller ryttargången med barnvagn. Barnet hamnar i sparkhöjd för hästen.